For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Mennyire káros vagy egészséges a kávé?

Mennyire káros vagy egészséges a kávé?

Mennyire káros vagy egészséges a kávé?

A kávé egyszerre jelenti azon termékeket, melyeket bizonyos kávéfajok magjainak feldolgozásával állít elő a mezőgazdaság és az ipar (pl. pörkölt kávé, szemes kávé, babkávé, őrölt kávé), valamint azt az italt, melyet az előbb említett termékekből készítenek, s amely világszerte népszerű élvezeti cikk. A kávé fő hatóanyaga a koffein.

Nagyon sok ember kávézik, van aki az íze miatt szereti, és van aki a kávé serkentő hatása miatt issza. Ezzel együtt sok hír kering a köztudatban ami a kávét károsnak állítja be, és van amelyik egészségesnek. Lássuk mi az igazság, a Jóságok megmutatja.

A kávé pozitív hatása az egészségre

Cukorbetegség
Egy Finn tanulmány során 14000 embert vizsgáltak, (Finnországban a legnagyobb az egy főre jutó kávéfogyasztási arány). A kutatás megállapította, hogy azok a nők, akik napi 3-4 csésze kávét fogyasztanak, közel harmadával (29%) csökkentet a cukorbetegség kialakulás kockázata. A férfiak esetében ez 27% volt. Az kutatók legtöbbje szerint a kávéban lévő antioxidánsoknak tudható be ez a hatás.

A rák kockázatának csökkentése:
Egy 90 000 embert érintő japán tanulmány során, amit 10 éven keresztül kísértek figyelemmel, kimutatta, hogy napi kávéfogyasztás, a májrák kialakulását a felére csökkentette. Német tudósok azonosítottak egy vegyületet a kávéban, ami képes megakadályozni a vastagbélrák kialakulását.

Parkinson-kór:
Hawaiin végzett kutatás alapján kimutatták, hogy azoknál a 30 év feletti férfiaknál, akik legalább egy csésze kávét isznak naponta, a Parkinson-kór esélye feleakkora, mint a nem kávézók között. A kávéban lévő koffein segíti a dopamin felszabadulását, mely fontos a megfelelő mozgás fenntartásához.

Epekő:
Egy amerikai tanulmányban 46000 férfit vizsgáltak, akik naponta 2-3 csésze kávét fogyasztottat, azoknál a vizsgálat 10 éve alatt 40%-kal kisebb eséllyel alakult ki epekő. A kutatók véleménye szerint a koffein vízhajtó hatása segíti kimosni a szervezetből a salakanyagokat.

A kávé negatív hatásai

Szívroham és stroke:
A tudósok körében régóta vita van, a kávéfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségekre utaló hatásai miatt. Görögországban, egy tanulmány során 3000 embert vizsgáltak, és a kávéfogyasztók szervezetében több gyulladásra utaló jelet is találtak. A Harvardi kutatók összefüggést találtak a kávéfogyasztás és a koszorúér-betegségek között. Az emberek egy csoportjának szervezetéből hiányzik egy enzim, mely a koffein lebontásáért is felelős, így a koffein tovább marad a szervezetben, és hosszabb ideig tartja magasan a vérnyomást.

Rheumatoid Arthritis
A fent már ellített finn kutatás során azt is kimutatták, hogy a 19 000 emberből, a 4 vagy több kávét fogyasztók között gyakoribb a rheumatoid arthritis.

Csontrutkulás:
Egy kaliforniai tanulmány során 980 menopauzán átesett nőt vizsgáltak. A kettőnél több kávét fogyasztó nők nagyobb eséllyel szenvednek csontritkulásban. Miért? A koffein vizelethajtó hatása miatt a kalcium gyorsabban kiürült a szervezetből.

Konklúzió
A legtöbb ember számára a kávé egy remek ital, vagy jó ok egy kis feltöltődésre. Az emberek nagy többsége számára nem jár veszéllyel. Azt azonban meg kell említeni, hogy egyénenként eltérő egészségi állapot, más-más mértékben tolerálja a koffeint.

Mennyire káros vagy egészséges a kávé? - Jóságok
Mennyire káros vagy egészséges a kávé? – Jóságok
Szólj hozzá a facebook profiloddal
Szólj hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Top